Ingredienser:
Räcker till två stooora bröd eller ett stort brytbröd
Räcker till två stooora bröd eller ett stort brytbröd
Grekiskt lantbröd
75 gram jäst
1 1/2 msk havssalt
8 dl ljummet vatten
1/2 dl olja
1 msk honung
1 1/2 kg vetemjöl
Hacka 1 halv dl. soltorkade tomater & 1 dl. gröna oliver man kan ha i mer om man vill
1. Smula ner jästen i en stor bunke.
2. Blanda ut med vattnet, tillsätt salt, olja och honung, soltorkade tomater & oliver.
3. Häll i mjölet och blanda till en fast deg, för hand, med elvispens degkrokar eller i en bakmaskin.
4. Låt degen jäsa under bakduk 45 min.
5. Knåda degen några minuter och låt den jäsa igen underbakduk 45 min.
6. Knåda degen igen och forma till två limpor.
7. Låt jäsa 60 min på en bakplåt. Skär tre sneda snitt i bröden för att få fina bröd eller skär lagom stora bullar som du läggerpå hela plåten börja med en i mitten.
8. Sätt ugnen på 275 grader.
9. Grädda brödet i ugnen längst ner, ca 10-15 min tills det har fått färg.
10. Lägg sedan på folie på bröden och sänk värmen till 200 grader.
11. Gräddas totalt 50 min.
12. Ta ut bröden och pensla eller spruta på vatten.
Brödet lägnst fram är Grekiskt brytbröd dom andra är Sirapslimpa & Ilonas flätade även dom recepten finns på Bloggen Hoppas det ska smaka :)
