12–14 bitar

Botten
100 g smör
250 g digestivekex
½ msk rörsocker
½ msk mald kanel

Fyllning
0,5 g saffran (1 kuvert)
1 sockerbit
1 tsk konjak
3 ägg (gulor + vitor)
1½ dl florsocker
250 g färskost, t ex philadelphia
1 msk pressad apelsinsaft
1–2 apelsiner, rivet skal
3 dl vispgrädde

 Garnering
apelsinskivor och jultomtar
 
Så här gör du apelsincheesecake
 
1. Botten: Smält smöret. Tag från värmen. Mixa eller krossa digestivekexen fint. Blanda med socker, kanel och smält smör. Tryck ut blandningen i en form (22–24 cm i diam) med löstagbar botten. Ställ in bottnen i kylen.

2. Fyllning: Stöt saffranskornen med en sockerbit och häll ev på Kapitän morgan. Dela äggen i gulor och vitor. Vispa äggulor och florsocker pösigt. Tillsätt färskost, saffran och apelsinsaft och -skal. Vispa till en slät smet.

3. Vispa grädden. Vänd ner den i äggsmeten. Vispa med rena vispar äggvitorna till ett hårt skum och vänd i dem också.

4. Bred ut smeten ovanpå bottnen. Ställ in i frysen minst 5 timmar.

5. Ta ut cheesecaken ca 15 min före servering. Garnera med apelsinskivor och tomtenissar

 
 

Kommentera

Publiceras ej