
Ingredienser
4 portioner
- 1 kålhuvud
- 400 gram kalvfärs
- 1/2 gul lök, finhackad
- 1 dl grädde
- 1 dl mjölk
- 2 ägg
- 1 1/2 tsk salt
- 2 krm svart- eller vitpeppar
- knivsudd spiskummin
- 2 msk smör
- 1-2 msk sirap
- 2 dl rårörda lingon eller lingonsylt
-
Så här gör du
40 minuter- Skär ut roten på kålen och lägg den i kokande vatten.
- Koka bladen mjuka och ta upp dem allt eftersom de lossnar - tiden varierar beroende på kålsort.
- Blanda färsen och krydda den med en aning spiskummin (försiktigt mått!).
- Lägg ut bladen, för små dolmar cirka 25 blad. Då blir de ungefär hälften så stora som en vanlig kåldolme. Klicka ut färsen med matsked på bladen, två matskedar per blad blir lagom.
- Vik in kålens kanter och vira in färsen till en dolme. Packa dolmarna tätt i en smord långpanna och ringla över lite sirap.
- Grädda i ugnen i 225 grader i minst en halvtimme.
- Servera med potatismos och en sås gjord på grädde och skyn från dolmarna. Plus rårörda lingon!
Kommentera