Recept frasig paj med kyckling och kantareller

4 portioner

Pajdeg
125 g smör, i små kuber
3 dl vetemjöl
1½ msk kallt vatten

Fyllning
200 g kantareller
2 msk smör till stekning
1 gul lök
500 g kycklingfärs
½ dl chilisås
1½ dl vitt vin
1 svamp- el kycklingbuljongtärning
strösocker
färsk timjan
200 g färsk spenat

Äggstanning
3 dl matlagningsgrädde
3 ägg
2½ dl riven västerbottensost
½ tsk salt
2 krm svartpeppar

Ugn 200°, 175°

Så här gör du frasig paj med kyckling och kantareller

1. Pajdeg: Blanda smör och mjöl till en smulig massa. Tillsätt vattnet och arbeta ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform och låt vila i kylen 30 min. Förgrädda i 200° ca 10 min.

2. Fyllning: Ansa kantarellerna. Låt dem ”svettas” ut vätskan i en stekpanna på låg värme 15–20 min. Rör om då och då. Tillsätt smör, höj temperaturen och låt svampen stekas gyllene under omrörning. Salta och peppra lätt. Lägg åt sidan.

3. Hacka löken och fräs den i stekpannan. Tillsätt kycklingfärsen och låt den steka med, rör till en smulig massa. Tillsätt chilisås, vin och buljongtärning. Låt sjuda 10–15 min. Smaka av med salt, peppar, socker och timjan. Stäng av spisen och vänd ner spenaten och svampen. Spara lite svamp till garnering.

4. Äggstanning: Vispa ihop grädde, ägg, ost, salt och peppar. Fyll pajskalet med färsblandningen. Häll äggstanningen över, peta med en gaffel så det rinner ner överallt.

5. Grädda pajen i nedre delan av ugnen på 175° 30–45 min. Låt vila ca 30 min före servering. Garnera med kantareller och timjan.

 

Kommentera

Publiceras ej