Ingredienser
1,2 kg | högrev, eller märgpipa, benfri i grytbitar |
2 | gula lökar |
1 | morot |
2 msk | smör |
2 | lagerblad |
5-6 | kryddpepparkorn |
5-6 | vitpepparkorn |
2 msk | tomatpuré |
2 msk | kinesisk soja |
2 msk | vetemjöl |
2 | oxbuljongtärningar, mörka |
1 l | vatten |
1-1,5 tsk | salt |
MORÖTTER
500 g | morötter |
1 msk | smör |
2 msk | persilja, hackad |
Kalops – gör så här:
- Skala lök och morot. Skär löken i klyftor och moroten i bitar.
- Hetta upp en stekpanna. Lägg i smör och låt det bli nötbrunt. Bryn köttet och löken i omgångar och lägg över i en stor gryta efter hand.
- Tillsätt kryddor, tomatpuré och soja. Pudra över mjölet, smula i buljongtärningarna och späd med vattnet. Salta. Rör om väl.
- Koka upp kalopsen och låt den småkoka med locket på glänt 1 ½-2 timmar. Tillsätt morotsbitarna, som får koka med den sista halvtimmen.
- Morötter: Skala och skär morötterna i mindre bitar och koka dem i saltat vatten så att de fortfarande har tuggmotstånd. Häll av vattnet och blanda morötterna med smör och persilja.
- Servera kalopsen med morötter, rödbetor och kokt potatis.
Kommentera