Saftiga brödrutor som är ljuvligt goda med smör, ost och en skiva paprika.

50 g jäst
6 dl mjölk, 
3 dl havregryn
50 g smör, 
4 msk honung
2 tsk salt
2 dl rågsikt
10 dl vetemjöl

 

1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt lite av mjölken och rör om tills jästen lösts upp. Blanda ner havregrynen och låt blandningen stå i några minuter. Smällt smöret häll i resten av mjölken så det blir fingervarmt, tillsätt honung, salt, rågsikt och vetemjöl, lite i taget. Knåda ihop allt till en smidig deg. Låt den jäsa under bakduk i ca 30 min.

2. Tryck ut degen på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Skär den i rutor, 4 x 4 stycken. Pudra över vetemjöl med en sil.

3. Sätt ugnen på 230 grader.

4. Grädda brödet mitt i ugnen i 20–24 min. Det ska ha fin färg på ytan när det är klart. Låt brödet svalna under bakduk.