Ingredienser

  • 1 svamp , efter tillgång, t.ex. karljohansvamp, kantareller eller champinjoner
  • 20 st smålökar
  • 1 smör , och olja till stekning och form
  • 1 peppar
  • 1 salt
  • 200 gram varmrökt sidfläsk
  • 2 st ägg
  • 1 st gul lök(ar) , stor
  • 800 gram nötfärs
  • 1 dl mjölk
  • 1 dl grädde
  • 0.5 dl ströbröd
  • 50 gram smör
  • 8 dl kalvfond
  • 1 peppar
  • 1 salt
  • 4 dl rödvin
  • 1 st vitlöksklyfta(or)
  • 1 st Schalottenlök(ar)
  • 1 kvist(ar) timjan
  • 1 smör , till stekning
Börja med att göra rödvinsskyn. Skala och finhacka schalottenlök och vitlök till skyn. Fräs i lite smör tillsammans med timjan. Häll på rödvin och koka ihop tills hälften återstår. Tillsätt kalvfonden och koka ihop tills hälften återstår. Smaka av med salt och peppar. Vispa i smöret.

Skala och finhacka löken till färsen. Blanda med ägg, ströbröd, grädde och mjölk. Låt svälla en stund och blanda sedan ner färsen. Salta, peppra och rör om väl. Forma till 6 stora biffar.

Sätt ugnen på 150 grader. Stek biffarna runt om i smör, några minuter på varje sida. Lägg över i en smord ugnsfast fat eller form och stek vidare i ugnen ca 15 minuter.

Skala smålökarna. Bryn tillsammans med svampen och fläsket som klipps i mindre bitar, i smör och olja.
Salta och peppra.
Lägg upp det runt om och på biffarna serveras tillsammans med rödvinssky och pressad potatis
Hoppas det ska smaka :)