Ingredienser
- 1 svamp , efter tillgång, t.ex. karljohansvamp, kantareller eller champinjoner
- 20 st smålökar
- 1 smör , och olja till stekning och form
- 1 peppar
- 1 salt
- 200 gram varmrökt sidfläsk
- 2 st ägg
- 1 st gul lök(ar) , stor
- 800 gram nötfärs
- 1 dl mjölk
- 1 dl grädde
- 0.5 dl ströbröd
- 50 gram smör
- 8 dl kalvfond
- 1 peppar
- 1 salt
- 4 dl rödvin
- 1 st vitlöksklyfta(or)
- 1 st Schalottenlök(ar)
- 1 kvist(ar) timjan
- 1 smör , till stekning
Börja med att göra rödvinsskyn. Skala och finhacka schalottenlök och vitlök till skyn. Fräs i lite smör tillsammans med timjan. Häll på rödvin och koka ihop tills hälften återstår. Tillsätt kalvfonden och koka ihop tills hälften återstår. Smaka av med salt och peppar. Vispa i smöret.
Skala och finhacka löken till färsen. Blanda med ägg, ströbröd, grädde och mjölk. Låt svälla en stund och blanda sedan ner färsen. Salta, peppra och rör om väl. Forma till 6 stora biffar.
Sätt ugnen på 150 grader. Stek biffarna runt om i smör, några minuter på varje sida. Lägg över i en smord ugnsfast fat eller form och stek vidare i ugnen ca 15 minuter.
Skala smålökarna. Bryn tillsammans med svampen och fläsket som klipps i mindre bitar, i smör och olja.
Skala och finhacka löken till färsen. Blanda med ägg, ströbröd, grädde och mjölk. Låt svälla en stund och blanda sedan ner färsen. Salta, peppra och rör om väl. Forma till 6 stora biffar.
Sätt ugnen på 150 grader. Stek biffarna runt om i smör, några minuter på varje sida. Lägg över i en smord ugnsfast fat eller form och stek vidare i ugnen ca 15 minuter.
Skala smålökarna. Bryn tillsammans med svampen och fläsket som klipps i mindre bitar, i smör och olja.
Salta och peppra.
Lägg upp det runt om och på biffarna serveras tillsammans med rödvinssky och pressad potatis
Hoppas det ska smaka :)
