Ingredienser
4 portioner
1 l kantareller
1 1/2 dl purjolök, hackad

1 vitlöksklyfta 

smör eller olja till stekning
1/2 l vatten

1/2 liter mjölk, kan bytas till vatten
3 dl mellangrädde eller vispgrädde

2 buljongtärningar, grönsak eller kyckling
1 tsk vitvinsvinäger
1/2 dl sherry eller konjak, kan uteslutas

salt och peppar 

persilja till garnering

Så här gör du
30 minuter

Rensa och borsta kantarellerna från jord, barr och annan smuts.

Lägg undan de finaste små kantarellerna till garnering. Hacka kantareller, purjolök och vitlök och låt steka i smör i en kastrull. Fräs i cirka fem minuter eller tills vätskan har kokat in.

Slå på vatten, mjölk och grädde under omrörning. Smula ner buljongtärningarna. Låt soppan koka sakta i cirka 10-15 minuter. Tillsätt vinäger och sherry. Mixa med stavmixer eller i matberedare. Värm upp igen och smaka av med salt och peppar. Låt soppan sjuda i några minuter medan kantarellerna till garneringen bryns i smör med lite salt och peppar.

Garnera soppan med stekta kantareller och persiljekvist eller hackad.