Ingredienser

600 g lax i 4 bitar
1 knippa sparris
100 g skalade räkor
 
Gratängmos:
6-8 potatisar av mjölig sort
Ev mjölk
Salt
Malen vitpeppar
Aromat
 

Gör så här

Skala potatisen och koka den mjuk.
Pressa potatisen, späd ev med lite mjölk (moset ska vara fast).

Smaksätt med salt och peppar & aromat.
Spritsa el klicka ut med hjälp av en sked längs kanterna på en planka (gratängform går också bra).

Skala och förväll sparrisen i lättsaltat vatten i 2 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader. 

Lägg ut laxen på plankan med sparrisen ovanpå. lägg gjärna på en tomat.
Fördela räkorna över laxen, häll över såsen så den täcker.
 

Smögensås

Ingredienser

2 msk smörolja
1 gul lök
1 klyfta vitlök
3 stjälkar selleri
1 morot
2 msk tomatpuré
½ dl vitt vin 
2 ½ dl hummerfond
1 dl grädde
3 msk maizenaredning, ljus
3 msk färsk , hackad dill (1 msk torkad)
Rivet skal från ½ citron
300 g skalade räkor, delade om dom är stora (kan uteslutas)
½ tsk salt 
1 krm kajennpeppar
 
Gör så här 
 
Skala lök och vitlök och hacka allt ganska fint. 
Putsa sellerin och skär den i skivor. 
Skala och strimla eller grovriv moroten.
Värm smöroljan i en kastrull. 
Lägg i grönsakerna och fräs några minuter utan att de tar färg.
Tillsätt tomatpuré, vin och fond och sjud såsen 5-10 minuter utan lock. 
Tillsätt grädden, koka upp och red av enligt anvisning på paketet
Lägg i örter, citronskal och räkor och värm såsen, men låt den inte koka. 
Smaka av.
Det går även bra med pulvermos & blå bands Smögensås
 

Kommentera

Publiceras ej